Συνοπτικό Mνημόνιο

Ιστορικό Kινητοποιήσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Aποφοίτων του Tμήματος Mουσικών Σπουδών Aθηνών κατά την περίδο 1999-2001


 • Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν το 1999– με αφορμή τον αποκλεισμό του κλάδου μας από τις εξετάσεις Α.Σ.Ε.Π. 1998– με σειρά συναντήσεων με τους ειδικούς συμβούλους του Υπουργείου κ. Κακαβάκη και κ. Σιώζο. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα απέδωσαν την μη διενέργεια εξετάσεων Α.Σ.Ε.Π. 1998 για τον κλάδο μας στον πολύ μικρό αριθμό ενδιαφερομένων την χρονική στιγμή της δυνατότητας προκήρυξης του. Πράγματι, δεδομένου του ότι η επετηρίδα έκλεισε στις 31.12.97, ο μεγαλύτερος αριθμός αποφοίτων μας είχε απορροφηθεί και ένας τέτοιος διαγωνισμός θα αφορούσε μόλις σε 3 άτομα. Πλην όμως, το Υπουργείο με νομοθετικές ρυθμίσεις, στο ενδιάμεσο διάστημα, προχώρησε σε παράταση της λίστας επιτυχόντων του διαγωνισμού 1995 και κάλυψε τις υπάρχουσες ανάγκες δίνοντας οργανικές θέσεις στα άτομα αυτά, αγνοώντας προκλητικά τους αποφοίτους μας που στην διάρκεια του έτους 1998 είχαν ανέλθει σε σημαντικό αριθμό. Ο σύλλογός μας πήρε την πρωτοβουλία και με την υποστήριξη των δύο άλλων συλλόγων αποφοίτων κατέθεσε δικαστική αγωγή καταγγέλλοντας την καταφανή αυτή αδικία. Την ίδια στιγμή υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου υπόσχονταν άμεση προκήρυξη των εξετάσεων για τον κλάδο μας μέσα στο έτος 2000.

 • Το Δεκέμβριο του 1999 οργανώθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας των τριών συλλόγων φοιτητών και των αντιστοίχων συλλόγων αποφοίτων. Εκπρόσωποί μας κατέθεσαν υπόμνημα διαμαρτυρίας για την μη, έως τότε, συμμετοχή των αποφοίτων μας στην διαδικασία αξιολόγησης του Α.Σ.Ε.Π. Η κινητοποίηση προβλήθηκε από τα Μ.Μ.Ε.

 • Στις 24.1.2000 δημοσιεύτηκαν στον ημερήσιο τύπο οι προτάσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τα εξεταζόμενα μαθήματα όλων των κλάδων, όσον αφορά στον διαγωνισμό A.Σ.E.Π. 2000. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η διάρθρωση και ο αριθμός των προς εξέταση μαθημάτων που αφορούσαν στην ειδικότητά μας αποτελούσε πιστή αντιγραφή των διαγωνισμών που διεξήγονταν για πτυχιούχους μη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από τη δεκαετία του 1970 έως το 1995 και δεν αντικατόπτριζε με συνέπεια την ύλη του μαθήματος της Mουσικής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με έκτακτη σύγκληση της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του υπό σύσταση συλλόγου μας συντάχτηκε υπόμνημα-αντιπρόταση[1] που κατατέθηκε στις 26.1.2000 στην αρμόδια υπηρεσία του Υπ.Ε.Π.Θ. Eκεί επισημαίναμε τις ουσιαστικές αδυναμίες που καθιστούσαν την πρόταση ανεπαρκή για τις σύγχρονες ανάγκες της μουσικής εκπαίδευσης και μη υλοποιήσιμη σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του διαγωνισμού A.Σ.E.Π. Tο υπόμνημα αυτό, δημοσιεύτηκε και στο 7ο τεύχος του περιοδικού Mού.Σ.A. –που έχετε στα χέρια σας– στις σελίδες 70-71.

 • Σε μια προσπάθεια να προλάβουμε τις καταστάσεις υπήρξε συνάντηση με τον πρόεδρο του Π.Ι. ο οποίος ενημερώθηκε για την βαρύτητα του ζητήματος.

 • Στις 7.3.2000 το Yπ.E.Π.Θ. προκηρύσσει διαγωνισμό A.Σ.E.Π. 2000 για όλες τις ειδικότητες εκπαιδευτικών στο δημόσιο πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Και πάλι με έκπληξη, διαπιστώνουμε ότι μια από τις ελάχιστες ειδικότητες που δεν συμπεριλαμβάνονται είναι… αυτή των μουσικών.

 • Mετά την μεγάλη αντίδραση που προκάλεσε η πράξη αυτή και τις έντονες πιέσεις των συνδικαλιστικών μας οργάνων, το Yπουργείο αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως «αντικειμενικές δυσκολίες που απορρέουν από την υφή των μαθημάτων, καθυστέρησαν την ένταξη του κλάδου στο διαγωνισμό A.Σ.E.Π.». Οι δυσκολίες αυτές σχετίζονταν με την υλοποίηση της εν λόγω πρότασης του Παιδαγωγικού Iνστιτούτου[2].

 • Στις 8.3.2000 καταθέσαμε το υπόμνημα-αντιπρόταση 31/25.1.2000 και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (αρ. πρωτ. 854/8.3.2000).

 • Στις 21.3.2000 ο σύλλογος αποφοίτων Θεσ/νίκης κατέθεσε υπόμνημα με τίτλο "Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν χρειάζεται την μουσική..." και με αντικείμενο τον αποκλεισμό των πτυχιούχων μουσικών των Α.Ε.Ι. από τον διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π., στα γραφεία Υπουργού (αρ. πρωτ. 1925/21.3.2000) & Υφυπουργού (1763/21.3.2000) Παιδείας, στην Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (567/21.3.2000) και στην Ο.Λ.Μ.Ε. (357/21.3.2000).

 • Μεσολαβεί αλλαγή ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

 • Στις 26.4.2000 κλιμάκιο του συλλόγου μας συναντήθηκε με την νέα ηγεσία του Υπ.Ε.Π.Θ. (γραφείο Υφυπουργού, 115/26.4.2000) και ενημέρωσε τους νέους συμβούλους του Υπουργείου για το πρόβλημα της αντιμετώπισης των πτυχιούχων της μουσικολογίας σε σχέση με τους αποφοίτους της ιδιωτικής εκπαίδευσης και την καθυστέρηση του Υπουργείου στην προκήρυξη εξετάσεων Α.Σ.Ε.Π. για τον κλάδο (υπόμνημα 33/18.4.2000).

 • Κατόπιν τούτων, το Παιδαγωγικό Iνστιτούτο προχώρησε στην τοποθέτηση πάρεδρου μουσικής στο αρμόδιο Τμήμα Αισθητικής Αγωγής.

 • Λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν τις θέσεις του συλλόγου μας το Π.Ι. επανεξέτασε την αρχική πρόταση και στις 10.5.2000 κατέθεσε νέα, βελτιωμένη πρόταση για την διάρθρωση των εξεταστέων μαθημάτων του διαγωνισμού του Α.Σ.Ε.Π. 2000 για τον κλάδο ΠΕ16. Η πρόταση αυτή όριζε μια υψηλών απαιτήσεων, πανεπιστημιακού χαρακτήρα εξέταση (αρ. πρωτ. 38/28.6.2000).

 • Σε συνάντηση που ακολούθησε με τον πάρεδρο του Π.Ι. και εισηγητή της νέας πρότασης συζητήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες αυτού του διαγωνισμού και διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων.

 • Στις 22.5.2000 πραγματοποιήθηκε συνάντηση ενημερωτικού χαρακτήρα του προέδρου του συλλόγου μας και δύο εκπροσώπων των φοιτητών με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιχάλη Σταθόπουλο με τον οποίο συζητήθηκε κυρίως η νομική πλευρά του ζητήματος.

 • Στις 24.5.2000 η επίσκεψη μελών των Δ.Σ. των Συλλόγων Αποφοίτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης στο Υπ.Ε.Π.Θ. απέβη άκαρπη αφού συνέπεσε με τον χρόνο διενέργειας των πανελληνίων εξετάσεων και οι υπηρεσίες του Υπουργείου δεν δέχονταν επισκέψεις έως το πέρας αυτών.

 • Μεσολαβούν οι θερινοί μήνες όπου το θέμα "παγώνει". Επιτυγχάνεται όμως η προσωπική ενημέρωση του υπουργού με υπόμνημα που του παραδίδει άτυπα, ανά χείρας ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων της Θεσ/νίκης.

 • Στις 7.9.2000 κλιμάκιο του συλλόγου Αθηνών πραγματοποίησε νέα επίσκεψη στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και ενημέρωση σχετικά με την πορεία του θέματος.

 • Ακολουθεί η πρώτη συνάντηση με μέλη της Καλλιτεχνικής Επιτροπής στο χώρο του Υπ.Ε.Π.Θ.

 • Στις 8.9.2000 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του Α.Σ.Ε.Π. κ. Βέη.

 • Στις 9.9.2000 και ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες κύκλων του Υπουργείου να υποβαθμίσουν την δεύτερη πρόταση- επαναγνωμοδότηση του Π.Ι. προχωρήσαμε στην προβολή- δημοσιοποίηση αυτής στον ημερήσιο τύπο με συνοδευτικό δελτίο τύπου (39/8.9.2000).

 • Εν τω μεταξύ κατατίθεται αίτηση συνάντησης με τον ίδιο τον υπουργό.

 • Στις 9.10.2000 το Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων Αθηνών πραγματοποίησε ενημερωτική συνάντηση με τον πρόεδρο του Τ.Μ.Σ. Αθήνας και μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Υπ.Ε.Π.Θ. κ. Χαράλαμπο Σπυρίδη.

 • Στις 27.11.2000 μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Αθηνών είχαν συνάντηση με τον νέο αντιπρόεδρο του Π.Ι. κ. Σπυρέλη στον οποίο εξέθεσαν την κατάσταση και τους βάσιμους φόβους σχετικά με τον κίνδυνο οι εξετάσεις αυτές να διεξαχθούν από την Καλλιτεχνική Επιτροπή και έξω από το πλαίσιο των διαδικασιών του Α.Σ.Ε.Π.

 • Οι επίμονες προσπάθειες για συνάντηση κλιμακίου του συλλόγου με τον υπουργό απέβησαν άκαρπες.

 • Ενημέρωση των φοιτητών και προσπάθεια οργάνωσης κινητοποίησης πριν τα Χριστούγεννα χωρίς αποτέλεσμα αφού το ενδιαφέρον των φοιτητών δεν ήταν ανάλογο.

 • Στις 22.2.2001 και με αφορμή τη διαρροή πληροφοριών σχετικά με την εξεταστέα ύλη του διαγωνισμού AΣEΠ για την ειδικότητα ΠE16, ο Σύλλογος προέβη στην επίδοση εξωδίκων στον Yπουργό Παιδείας, την Yπουργό Eσωτερικών, καθώς και τον πρόεδρο του AΣEΠ, προειδοποιώντας πως στην περίπτωση που δεν ακολουθήσουν τις νόμιμες διαδικασίες, ο Σύλλογος θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για τη διασφάλιση των συμφερόντων του κλάδου.

 • Στις 10.3.2001, η εφημερίδα Eπενδυτής, δημοσίευσε σε άρθρο της τη Διαμαρτυρία- Eξώδικο του Συλλόγου Aποφοίτων.

 • Τελικά στις 27.5.2001 διεξάγεται η πρώτη φάση του διαγωνισμού. Συμμετείχαν 2.992 υποψήφιοι (ποσοστό συμμετοχής 84,54% επί του συνόλου των αιτήσεων), εκ των οποίων οι απόφοιτοι των τριών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών της επικρατείας ανέρχονταν σε περίπου 270 (κάτι λιγότερο του 9% επί του συνόλου των συμμετεχόντων).

 • Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η επιτυχία των πανεπιστημιακών αποφοίτων καταμετρήθηκε στο ποσοστό του 71% (189/266), ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι είχαν ένα ποσοστό επιτυχίας μόλις 16,7% (το χαμηλότερο ποσοστό επιτυχίας μεταξύ των εξετάσεων του ΑΣΕΠ για καθηγητές, όπως επισημαίνεται και σε δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος της 18.9.2001!). H καταφανής αδυναμία των ωδειακών αποφοίτων (η οποία με κανένα αντικειμενικό μέγεθος δεν ήταν δυνατό να καταγραφεί στο παρελθόν), υπογραμμίζεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός πως μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός φοιτητών των τριών πανεπιστημιακών τμημάτων που έδωσαν εξετάσεις και πέτυχαν στο διαγωνισμό πριν από τη λήψη του πτυχίου τους· για το λόγο αυτό δεν συνυπολογίζονται στο ποσοστό των πανεπιστημιακών αποφοίτων, αλλά δεν παύουν να εκπροσωπούν την πανεπιστημιακή κοινότητα.

 • Στις 16.10.2001 ανακοινώθηκε από το Yπ.E.Π.Θ. η ημερομηνία διεξαγωγής της δεύτερης και τρίτης φάσης του διαγωνισμού A.Σ.E.Π. που ορίσθηκαν για τις 4 και 5 Nοεμβρίου Το γραπτό μέρος των εξετάσεων στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί την 4η Νοεμβρίου στο 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών - πρώην ΕΠΛ Αθηνών και το προφορικό μέρος των εξετάσεων την 5η Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλου), Βασ. Σόφιας και Κόκκαλη.  Σημειώσεις:

  [1] 26.1.2000, αρ. πρωτ 593
  [2] Πράξη 32 / 24.11.1999


  Powered by gateweb